Politiker vill ha kvinna efter Persson

Flera ledande socialdemokrater i Sörmland vill helst se en kvinna som ny partiledare efter Göran Persson. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Sörmland har gjort till riksdagsledamöter och kommunalråd i länet.

- Det är önskvärt när vi haft gubbar i 117 år. Men det är inte så att det uteslutet med en man, men att en gång till gå förbi en kvinna utan tunga skäl tror inte jag är möjligt, så huvudalternativet är att hitta en kvinnlig kandidat, säger Hans Ekström är socialdemokraternas ordförande i Sörmland.

På en fråga om vilka namn som Hans Ekström kan tänka sig, säger han:

– Vi har Margot Wallström, Ulrica Messing och Mona Sahlin, men det är inte en absolut förutsättning att man sitter i riksdagen.

Riksdagsledamoten Laila Bjurling från Eskilstuna säger att hon utgår från, och att det vore provocerande om valberedningen inte presenterar en kvinna. Elisebeht Markström från Nyköping vill också se en kvinnlig kandidat för att, som hon uttrycker det, i praktiken visa att socialdemokraterna är ett jämställt parti.

Även kommunalråden Viking Jonsson i Vingåker och Göran Dahlström i Katrineholm understryker att de gärna ser att en kvinna tar över ledarskapet.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".