"En känsla av stor maktlöshet"

Lokförare reagerar mycket olika i samband med att en person tagit sitt liv genom att hoppa framför tåget. Det säger Kurt Lilja som är skyddsombud. På kort tid har två unga tjejer i Eskilstuna tagit sina liv genom att hoppa framför tåget. 
– Det är en känsla av stor maktlöshet eftersom man sitter längst fram och vet att tåget har uppemot 700 meters bromssträcka. Man kan inte påverka. 

Kurt Lilja har jobbat som lokförare i 30 år. Han har inte råkat ut för en person som tagit sitt liv genom att hoppa framför ett tåg han kört. Men har arbetet länge som kamratstödjare till arbetskamrater som råkat ut för det.

Vad gör man för att hjälpa?

– Vi har kamratstödjare som tar hand om folk och pratar igenom situationen. Sedan har SJ ett avtal med Previa där man har en möjlighet till mer professionell hjälp.

Att ta sitt liv genom att kasta sig framför ett tåg är relativt ovanligt. Banverket är inte villig att lämna ut exakta siffror men säger att det rör sig om fåtal händelser per år i Sörmland.

De två unga flickor i Eskilstuna som tagit sina liv inom loppet av en månad gjorde det genom att kasta sig framför ett tåg.

Kamratstödjaren är en arbetskollega. Någon som kan jobbet och vet hur det fungerar. Men systemet med kamratstödjare är urholkat i dag, menar Kurt Lilja.

– Det kan ta tid innan man får tag i en kamratstödjare beroende på var det inträffar. Det var lättare tidigare då SJ skötte all trafik för vi var stationerade på fler ställen.

Magnus Johansson
magnus.johansson@sr.se