"Strängnäs missgynnar föräldralediga"

Strängnäs kommun missgynnar föräldralediga när löner sätts. Det säger Andreas Hellgren som arbetar som badbiträde på Thomasbadet i Strängnäs och är medlem i fackförbundet Syndikalisterna som just nu ligger i konflikt med Strängnäs kommun om bland annat den här frågan.

Andreas Hellgren var pappaledig vid tiden för året löneöversyn och säger att han då fick en hundralapp mindre i påslag jämfört med kollegorna som var i tjänst.

- Det är ju för jävligt helt enkelt, så får det ju inte gå till, säger Andreas Hellgren.

I kommunen tillämpas individuell lönesättning och Andreas Hellgren säger att han under föräldraledigheten var på lönesamtal hos sin chef och dessutom fyllde i en blankett om hur han uppfyllde lönekriterierna.

Men när han senare bad om en motivering till beslutet om hans lön så blev det skriftliga svaret att han varit ledig under året och därför ”inte kunnat uppvisa vilken arbetskapacitet han besitter”. Då har ändå Andreas Hellgren, jobbat i flera år på badet innan han tog ett halvårs föräldraledighet. Han menar att liknande saker hänt andra kommunanställda, framförallt kvinnor.

- Mitt fall är inte ett enskilt fall, det har förekommit fler i Strängnäs kommun, säger Andreas Hellgren.

Numera kan det rent av var olagligt att ge en föräldraledig lägre lönepåslag därför att han eller hon inte varit på plats på jobbet och visat sin arbetskapacitet. I juli i år togs det nämligen in ett förbud i föräldraleidghetslagen mot att missgynna föräldralediga när löner sätts. I förarbetena till den lagen sägs bland annat att en person som brukar få bra lönepåslag när lönerna ses över ska kunna räkna med samma löneutveckling under föräldraledigheten.

Det förbudet hade ännu inte trätt ikraft när Strängnäs kommun beslutade om Andreas Hellgrens lön. Men om kommunens beslut inte var olagligt så stred det i alla fall mot kommunens egen jämställdhetspolicy, menar Andreas Hellgren. 

Benny Berglund, som är personalchef på Strängnäs kommun tillbakavisar Andreas Hellgrens uppgifter om att han skulle ha missgynnats av kommunen men Benny Berglund vill inte ställa upp på någon intervju.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista