Blatteförmedlingen kritiserar kommun

Rasmus Rossi som är chef för rekryteringsföretaget blatteförmedlingen i Mälardalen är kritisk till Eskilstuna kommuns kommande försök med anonyma jobbansökningar.

Tanken är att anonyma jobbansökningar ska ge större mångfald bland kommunens anställda, men Rasmus Rossi tror att systemet tvärtom kan missgynna personer med utländsk bakgrund. 

När anonyma jobbansökningar inom kort börjar testas på vissa förvaltningar inom Eskilstuna kommer det gå till så att man ta bort uppgifter i den sökandes meritförteckning som avslöjar t.ex. ålder, kön och ursprung. Först därefter går meritförteckningen vidare till den som ska välja ut intressanta kandidater som ska kallas på intervju.

Blatteförmedlingen, där Rasmus Rossi jobbar, är ett rekryteringsföretag som inriktat sig just på att hitta personer med utländsk bakgrund till organisationer som vill förbättra mångfalden. Rasmus Rossi menar att kommunen istället för att använda anonyma jobbansökningar borde inrikta sig helt på att förändra attityderna hos dem som anställer, så att det lär sig att värdesätta invandrares meriter.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista