Oenighet om strålning på dubbeldäckare

SJ:s dubbeldäckare har för hög strålning. Det visar en mätning som Service och transportfacket, SEKO, tagit fram. Dubbeldäckarna överskrider dom gränsvärden som Statens strålskyddsinstitut satt för korttidsexponering, enligt Seko. Flera av de nyköpingsbor Radio Sörmland talat med säger att man nu vill att tågen ska ses över. Inte heller Conny Svensson som är tågmästare på en av dubbeldäckarna säger att han kände till strålningen.

Service och transport-facket SEKO, har tagit fram siffror som visar att värdena ligger högre än Statens Strålskyddsinstituts gränsvärden. Kjell Hanssson Mild är professor och expert på just elektromagnetiska fält och han har analyserat SEKOs mätningar. Han säger att mätningarna visar på att nivåerna ligger över rekommendationer och riktvärden.

Men på SJ håller man inte med om kritiken utan menar att den strålning som finns är långt under riktvärdet. Det är mer strålning i en rakapparat och i en hårfön, säger Mark Vadaz som är pressansvarig på SJ. Han menar att man följer strålskyddsinstitutets regler och att SJ välkomnar nya mätningar.

Reoprter Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".