Sörmland känsligt för översvämningar

Att Sörmland kan drabbas hårt av översvämningar i framtiden, framför allt Eskilstuna och Strängnäs, är kommunerna väl medvetna om. Resultatet av den statliga Klimat- och sårbarhetsutredningen kommer inte som någon överraskning säger Kjell Westermark, miljöinspektör på Miljö- och byggförvaltningen i Eskilstuna.

Drygt 600 byggnader skulle hamna under vatten om vattennivån steg kraftigt vid Hjälmaren, Mälaren och längs Eskilstunaån, enligt beräkningar som Klimat- och sårbarhetsutredningen visar.

I Eskilstuna kommun är området mellan Eskilstuna och Torshälla, enligt Kjell Westermark, ett extra utsatt område, men längs hela Eskilstunaån finns enligt honom problem. Inte minst eftersom det finns många industrier där och förorenad mark.

Den statliga klimatutredningen föreslår att mer vatten från Mälaren i framtiden ska kunna tappas ut via Slussen i Stockholm och i Södertälje, för att minska vattentrycket i Mälaren.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".