Fler hyrläkare trots stopp

Dyra inhyrda läkare används i allt större utsträckning inom vården i Sörmland.  Kostnaderna för hyrläkare har nästan fördubblats sedan förra året och närmar sig samma nivå som före hyrläkarstoppet 2004.

Tomi Ekman jobbar som hyrläkare på Kungsgatans läkarmottagning i Eskilstuna och han tror att hyrläkarna är här för att stanna. Orsaken är att arbetet som hyrläkare innebär viss frihet att själv bestämma när och hur man vill jobba.

På Kungsgatans läkarmottagning i Eskilstuna är fyra av de fem läkarna inhyrda. Där som på andra ställen i länet har landstinget inte lyckats locka hyrläkarna att lämna uthyrningsföretaget och gå över till en fast anställning hos landstinget.

För knappt två år sedan togs ett beslut om hyrläkarstopp i Sörmland. Något totalt stopp blev det aldrig men kostnaderna för hyrläkarna sjönk och var förra året nere på 18 miljoner kronor. Men landstinget har inte lyckats rekrytera tillräckligt många egna läkare för att verksamheten ska fungera och under året har landstinget fått släppa allt mer på förbudet. Och i år beräknas kostnaderna bli 34 miljoner kronor säger personaldirektören Ingrid Mårselius.

Ingrid Mårselius säger också att landstinget har svårt att konkurrera med lönerna som hyrläkarna får av bemanningsföretagen. I stället vill Ingrid Mårselius satsa på andra bitar som gör att läkare kan tänka sig en fast anställning i landstinget. Det handlar bland annat om ökad delaktighet, enligt Mårselius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista