Höga krav på sjukvårdsrådgivningen

Socialstyrelsen konstaterar nu att sjukvårdens telefonrådgivning ställer speciella krav på dem som ansvarar för den. Och det efter att en så kallad Lex Mariaanmälan gjorts när rådgivningen vid en sörmländsk vårdcentral gått snett.

Anmälan gjordes efter att en kvinna i 40-årsåldern förgäves försökt få hjälp för den armbåge hon skadat när hon ramlat omkull.

Hon kontaktade sin vårdcentral två gånger för att få läkartid - men fick besked om att ingen sån fanns. När hon efter närmare en månad hade fortsatta problem och tog sig till vårdcentralen för att få en bedömning fick hon först beskedet att hon måste ringa och beställa tid, men fick sen trots allt armen undersökt och röntgad. Då upptäcktes att hon i närmare en månad gått omkring med ett brott på armbågen. Och efter operation står det klart att kvinnan riskerar en bestående skada på armen.

Socialstyrelsen konstaterar nu att sjukvårdsrådgivning kräver särskilt utbildade sjuksköterskor med lång erfarenhet och bra stöd i sin verksamhet. De som ger rådgivningen måste också få tid för varje samtal för att på rätt sätt uppfatta skadan. I det aktuella fallet uppfattade rådgivningen inte skadan korrekt och sådana fall kan leda till felbedömningar som allvarligt äventyrar patientsäkerheten, menar Socialstyrelsen som också pekar på att den aktuella vårdcentralen hade brist på läkare.

Men eftersom de ansvariga nu vidtagit en rad åtgärder så nöjer sig Socialstyrelsen med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".