Marco Venegas och Ann Berglund

Politiskt kaos i landstinget

Så sent som för en vecka sedan presenterade socialdemokraterna och vänsterpartiet en gemensam plattform för landstinget Sörmland den kommande mandatperioden. Men nu verkar den majoritet som plattformen grundades på mycket osäker. På söndagskvällen kom beskedet att två vänsterpartister hoppat av och istället bildar en ny majoritet med den borgerliga alliansen och miljöpartiet.

- Det blev för mycket när man skulle höja arvodena till politikerna, sa Marcos Venegas vid en presskonferens på måndagen.

Frågan om höjda arvoden till landstingpolitikerna fick vänsterpartisterna Marco Venegas och Ann Berglund att hoppa av samarbetet med socialdemokraterna. Venegas fick flest personröster på vänsterns landstingslista, men han hoppar av för att partiet var berett att inte stå fast vid ett nej till höjda arvoden för att rädda samarbetet med socialdemokraterna.

Jörgen Danielsson, socialdemokraternas toppnamn i landstinget, säger att han inte ser de två vänsterpartiernas utspel om att stödja de borgerliga, som något som helt kan stoppa ett styre i landstinget med istället socialdemokraterna och vänstern.

- Fram till fullmäktige är det oklart och vi undersöker hur de proportionerliga valen går till i fullmäktige. De står under vänsterns flagg som vänsterparti, som gör upp med socialdemokraterna om mandatfördelningen och vi har gjort en politisk plattform tillsammans och de har en valteknisk samverkan. De för väljarna bakom ljuset.

Jesper Tengroth
jesper.tengroth@sr.se

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".