"Ett svek mot väljarna"

Uppdaterat kl 13.28 2006-11-06
För en vecka sedan presenterade vänsterpartiets Peter Linnstrand förslaget till plattform för den nya landstingsmajoriteten med vänsterpartiet och socialdemokraterna. Själv var han föreslagen till landstingsråd. Men så sent som på söndagskvällen fick han besked om partikamraternas avhopp och nu säger han sig vara chockad och oförstående.
- Jag kan inte påminna mig att jag träffat på något liknande. Att man gör så här utan att ha kontakt med sina kamrater. Det hade varit anständigt. Vi är chockade och vet inte hur vi ska hantera detta, säger Peter Linnstrand

Peter Linnstrand som sitter i landstinget i Sörmland för vänsterpartiet betecknar avhoppen som ett svek mot väljarna.


- De som har röstat på vänsterpartiet har inte velat ha en borgerlig regering. De har röstat på en vänstermajoritet. Det agerande som Ann Berglund och Marco Venegas visat upp är ett svek mot väljarna. Jag hoppas verkligen att de är beredda att ompröva sitt beslut.

Under måndagskvällen ska frågan diskuteras på distriktsstyrelsemöte i Sörmlandsdistriktet.

Just nu verkar det oklart vilken politisk majoritet som ska styra landstinget Sörmland den kommande mandatperioden.

Så sent som för en vecka sedan presenterade socialdemokraterna och vänsterpartiet en gemensam plattform för landstinget Sörmland den kommande mandatperioden och de gjorde det med 33 av av de 65 landstingsledamöterna bakom sig.

Men på söndagen hoppade två vänsterpartisterna Ann Berglund och Marco Venegas över till den borgerliga alliansen och miljöpartiet - och det ser nu ut som om den här politiska konstellationen kommer att bilda ny majoritet.

Jörgen Danielsson, socialdemokraternas toppnamn i landstinget, säger att han inte ser de två vänsterpartiernas utspel om att stödja de borgerliga, som något som helt kan stoppa ett styre i landstinget med istället socialdemokraterna och vänstern.

Socialdemokraterna ska nu utreda frågan eftersom det enligt honom är partiet och inte de enskida vänsterpartiernas mandat. Han säger också till Radio Sörmland att det vid nästa landstingsfulmäktigemöte kan väntas bli kaosartat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista