"Moderaterna har orsakat landstingskaos"

Under måndagen blev många förvånade när det plötsligt stod det klart att två vänsterpartister i landstinget planerar att samarbeta med de borgerliga och miljöpartiet i en ny koalition framöver. Nu skyller Peter Linnstrand, gruppledare för vänstern, kaoset på moderaterna, som han menar bär ansvaret för det hela. Men Gustav Wachtmeister, moderat landstingsråd, tillbakavisar kritiken. Det var de två vänsterpartisterna som sökte upp moderaterna, inte tvärt om.

Nu får de borgerliga och miljöpartiet tillsammans med de två vänsterpartisterna majoritet. Det hela har skett trots att de övriga i vänsterpartiet inte varit medvetna om förhandlingarna med de borgerliga, och istället tänkt sig ett samarbete med socialdemokraterna. Enligt Peter Linnstrand, gruppledare för vänstern, bär moderaterna ansvaret för det hela.

- Det är Gustav Wachtmeister som, tror jag, har tagit initiativet till att locka de två vänsterpartisterna till att gå in i den här regnbågskoalitionen. Det är lite ohederligt av honom att bete sig på det här viset, säger Peter Linnstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".