Budget i Eskilstuna klubbad

Kommunstyrelsen i Eskilstuna godkände idag förslaget till budget och årsplan. Tyngdpunkten i budgeten ligger på ökade satsningar inom skola och omsorg. Samtidigt idag presenterade de fyra borgerliga partierna sin skuggbudget. Alliansen vill finansiera en utökad barnomsorg genom fler privata initiativ.

- Vi behöver så mycket mer platser inom barnomsorgen. Det är dyrt att bygga och då tycker vi att det är bra att en entrepenör som både bygger och driver förskolor, säger moderaternas gruppledare, Iha Frykman.

Förutom förskolor vill Alliansen även se att två nya friskolor startar. Dessutom vill Alliansen se att ytterligare ett äldreboende läggs ut på entreprenad. Idag drivs redan ett äldreboende i privat regi i Eskilstuna. 

Alliansen har valt att inte gå in på för mycket detaljer i årets skuggbudget. Men en gemensam punkt är en önskad skattesänkning på 10 öre under fem år, alltså 50 öre totalt.

På arbetsmarknaden skissar Alliansen ett mål för 2007 där arbetslösheten minskar med 1 procent. Hälften av minskningen ska ske inom invandrargrupper. Och här vill Alliansen pröva ett nytt koncept hämtat från Stockholm, arbetsförmedlingar speciellt avsedda för invandrare.

- Det har ju gett gott resultat och vi har sett en möjlighet att hjälpa den här gruppen ut i arbete. Om kommunen eller en privat ska driva är av underordnad betydelse. Det viktiga är att de kommer i arbete, säger Iha Frykman (m).

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".