Landstingskaoset: Övertalning pågår

Slaget om den sörmländska landstingsmajoriteten är inte avgjort än. Även om det för tillfället ser ut som om den den borgerliga alliansen tillsammans med miljöpartiet och de häromdagen avhoppade vänsterpartisterna Marco Venegas och Ann Berglund utgör majoritet. Just nu pågår intensiva försök att övertala de två avhopparna att komma tillbaka till den vänsterpartistiska partifållan och stödja det samarbete med socialdemokraterna som de själva gick till val på.

– Det är inte avgjort. De säger att de är vänsterpartister och då måste vi föra ett resongemang med dem, säger Lennart Clarstedt, vänsterpatiets gruppledare i landstinget.

Det är först nya landstingsfullmäktige sammanträder den 28 och 29 november som frågan avgör. Så båda sidor har tid att bearbeta de två.

När det gäller den politiska stridsfråga som fick Marco Venegas och Ann Berglund att hoppa över till den borgerliga alliansen plus miljöpartiet så finns den inte längre. Det menar nu både vänsterpartiet och socialdemokraterna.

Bråket om höjda arvoden för landstingspolitiker har lett förslag som i praktiken innebär en frysning på nuvarande nivå. Och erbjudanden om poster har, enligt Lennart Clarstedt, också gått ut till avhopparna.

Jörgen Danielsson gruppelare för socialdemokraterna i landstinget har inte heller han givit upp hoppet.

- Jag håller dörrarna öppna för Marco och Ann att komam tillbaka. Vi har lagt en budget som jag tror att de skulle ställa sig bakom. 

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".