Dåligt med kunskap kring hästhållning

Just nu har flera studiecirklar i hästhållning dragit igång i länet. Det på initiativ av länsstyrelsen som man nu kan ta ett så kallat hästkörkort. Eva Gustavsson leder en av cirklarna, hon menar att man som hästägare ställs inför många frågor.

- Det farligaste för hästarna är nästan när de vistas utomhus. Det finns massor av kunskap man behöver för att det ska fungera bra och för att man ska ha trevligt med sin häst, säger Eva Gustavsson.

Den kunskapen kan man nu få genom att gå en studiecirkel i hästhållning. Det är länsstyrelsen som tagit fram studiematerialet och studieförbunden SISU och Vuxenskolan som håller i cirklarna. Bakgrunden är att allt fler människor skaffar häst, man tror att det finns runt 15 000 hästar bara i Sörmland idag, men kunskapen om att sköta om de stora djuren är dålig.

Har man inte kunskapen så kan erfarenheten av att ha häst bli tråkig menar Eva Gustavsson. Hon säger att många misslyckas med att ha häst. Något som hon tror kan undvikas genom att gå med i en studiecirkel om hästhållning.

Reporter Malin Marcko
malin.marcko@sr.se