"Sälen riskerar att slå ut kustfisket"

Det småskaliga fisket längs Sörmlandskusten riskerar att slås ut om inte fiskarna får mer ersättning för sälskador. Det säger länsfiskekonsulenten Sten Nilsson. Bakgrunden är ett brev från alla landshövdingar längs den svenska kusten till jordbruksministern, där de både kräver en större ersättning, och att staten bestämmer sig för hur stor sälstammen egentligen ska vara.

Sälstammen längs Sörmlandskusten har ökat de senaste åren och sälen blir allt mer oskygg eftersom den inte jagas. I mitten av 50-talet fanns 148 yrkesfiskare. Idag finns det 13 stycken.

Sten Nilsson på Länsstyrelsen säger att sälen rör sig allt mer in mot land och förstör redskapen. De sälsäkra redskapen som finns har inte fungerat - sälarna har lärt sig att även äta fisk från de redskapen, menar Sten Nilsson.

Kravet från landshövdingarna, även undertecknat av tillförordnade landshövdingen i Sörmland, Kurt Eklund, till jordbruksministern är att fiskarna ska få mer ersättningen för sälskadorna. Man efterlyser också en plan för hur stort sälbeståndet ska vara, dvs de vill minska antalet sälar.

Ett krav som tidigare framförts är att få skjuta säl från båtarna. Men kritikerna menar att det riskerar att skadeskjuta sälarna.

Reporter Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".