Spärr håller invandrare utanför riksdagen

Fler med invandrarbakgrund hade kommit in i riksdagen om personrösterna fått avgöra. En av de är Mamadou Diallo som ställde upp för socialdemokraterna i Sörmland.

Idag krävs så mycket som åtta procent av rösterna i en valkrets för att ta sig in med hjälp av personröster. Den spärren borde därför tas bort helt och hållet skriver idag folkpartisten Fredrik Malm på DN debatt.

Mamadou Diallo, s, hade fått en plats i riksdagen om inte personvalsspärren funnits, något som han inte själv kände till.

- Jasså, det visste jag inte. Det hade varit väldigt kul, säger han.

I årets val var det färre med invandrarbakgrund som valdes till riksdagen jämfört med förra valet. Det har fått politiker och debattörer att reagera. Fredrik Malm menar att partierna har för mycket makt över vilka som kommer in i riksdagen.

Genom att ta bort personvalsspärren på åtta procent skulle helt enkelt väljarnas önskemål få genomslag i sammansättningen av riksdagen menar Fredrik Malm.

I Sörmland valdes tio socialdemokrater till riksdagen. Och sett efter personröster var Diallo nionde man i Sörmland.

- Jag tror att det är många med invandrarbakgrund som har röstat på mig, säger Mamadou Diallo.

Men de 173 personer som valde att personrösta på Mamadou Diallo var långt ifrån de åtta procent som behövs för en plats i riksdagen. Istället blev det en person som partiet valt att placera högt på listan. 

- Även om man inte tar bort spärren helt och hållet skulle man kunna minska den på något sätt. Den skulle kunna vara 4, 5 eller 6 procent, menar Mamadou Diallo.

Reporter Anders Molin
anders.molin@sr.se