Röris ska få barn att röra sig

På Friskis och Svettis i Eskilstuna kan lärare få gå en utbildning som handlar om att få barnen att röra på sig mer. Den kallas Röris och har startats för att råda bot på att barn rör sig mindre och mindre och har svårare att koncentrera sig.

Kaja Utas är lärare på Sverige-finska skolan i Eskilstuna och ska precis börja sin utbildning. Hon har höga förväntningar på Röris.  

- Framförallt vill jag ha praktiska tips om hur vi kan röra på oss mitt under lektionen, pausgymnastik och liknande, hoppas hon.

Utbildningen är i två steg. Det första är en teoridel där man får mer information om rörelsens betydelse för inlärning och en fysisk del där lärarna får testa på själva

Lenita Franzell håller i den fysiska delen och berättar varför man gör det här.

- Det har varit väldigt mycket debatt om idrott i skolan och att barn inte får röra på sig tillräckligt. Man har dragit ner på gymnastiklektioner och det finns forskning som visar att barn rör sig mycket mindre än förr.

Lenita Franzell menar också att mycket av spontaidrotten har försvunnit.

- Barnen är ju i skolan en stor del av sin tid och där rör man sig mindre än vad jag gjorde när jag gick i skolan till exempel, konstaterar Lenita Franzell.

De övningar som lärs ut på Röris bygger på musik.

- Får man lyssna på musik så blir den en rörelseglädje, menar Lenita Franzell.

Röris är inte tänkt att ersätta den schemalagda gymnastiken utan ska vara rörelse utöver den.

- Det kan vara till exempel om man tycker att barnen är väldigt ofokuserade och trötta på en lektion så kan man så kan man bara sätta på en låt och på så sätt få igång energin om de är trötta, säger Lenita Franzell.

Reporter Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".