Teknikgymnasium ska locka unga till industrin

Det är brist på unga inom industrin och många unga har en negativ inställning till industriarbete. Men nu hoppas industrin på att ett nytt teknikgymnasium i Eskilstuna ska vända trenden.   

Visionerna bland dem som planerar den nya utbildningen är stora - för de kallar det redan för Sveriges bästa teknikgymnasium. Den biträdande rektorn på Rinmangymnasiets industriprogram, Kaj Mannfolk, tror att den nya utbildningen kan ge fler unga inom industrin.

- I dagsläget är det inte så stort intresse för att söka till industriprogrammet eftersom det inte är någon stort intresse för att arbeta i industrin. Men vi kommer att kunna rida på uppmärksamheten som en ny utbildning får och sedan måste också industrin marknadsföra sig ut till ungdomarna, säger Kaj Mannfolk.

Industrierna välkomnar också den nya satsningen, Carl-Henry Lindgren som jobbar med personalfrågor på Volvo säger att de redan har bra samarbete med både högstadie- och gymnasieskolor. Många elever får också arbete på Volvo efter utbildningen men det räcker inte. Fler skulle behöva gå industriprogrammet för att fylla behovet säger Carl-Henry Lindgren på Volvo.

Den nya tekniska gymnasieskolan kommer att starta i augusti 2008 i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista