"Statt diskriminerade romer"

Hotell Statt i Eskilstuna döms att betala skadestånd till ett romskt par som nekats tillträde till hotellets badanläggning. Eskilstuna tingsrätt dömer hotellet till att betala 25 000 kronor var till mannen och kvinnan.

Händelsen inträffade för drygt två år sedan när det romska paret ville besöka Stadshotellet i Eskilstuna. Paret vägrades inträde med motiveringen att man haft problem med romer tidigare. Efter en polisanmälan kom paret och hotellet överens om en skadeståndsumma på 200 000 kronor med villkoret att det romska paret inte skulle prata med media.

Enligt Statt bröts överenskommelsen och pengarna betalades därför aldrig ut. Diskrimineringsombudsmannen stämde då hotellet och idag föll alltså domen som innebär ett skadestånd på 50 000 kronor till det romska paret. Hotellet ska dessutom stå för rättegångskostnaderna.

Enligt tingsrättens dom har hotellet inte kunnat visa att paret nekades inträde av något annat skäl än att de var romer. Förlikningsavtalet som brutits från båda parter tar tingsrätten ingen hänsyn till. Katri Linna, diskrimineringsombudsmanm är nöjd med domen.

- Jag är väldigt glad att domstolen nu visar att det inte längre är tillåtet att diskriminera romer och ställer upp för dem. Det är en viktig markering från samhällets sida. 

Att parets treårige son fanns med vid tillfället och att hotellets gäster bevittnade händelsen ser tingsrätten som skäl för ett högt skadestånd. Katri Linna igen.

- De dömer ut ett relativt högt skadestånd, men jag hade gärna sett att det hade varit ännu högre, men jag förutsätter att man ser över detta i samband med en ny lagstiftning.

DO:s stämning är den första sedan myndigheten genom en ny lag fick möjlighet att föra talan i domstol i fall som rör etnisk diskriminering också utanför arbetslivet.

Magnus Eriksson, hotellets advokat, säger till P4 Sörmland att rätten gör en felaktig bedömning när man bortser från förlikningsavtalet och att än så länge vet han inte om de kommer att överklaga domen.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista