Ändrade byggplaner pågrund av regn

De allt kraftfullare regnen kommer allt tätare och det ställer nya krav när det gäller byggplaneringen ute i kommunerna. Klimat- och sårbarhetsutredningen, som gjorts på uppdrag av regeringen föreslår byggstopp längs med till exempel Mälaren och Eskilstunaån, på grund av översvämningsriskerna. Men planchefen för Eskilstuna kommun, Eslisabeth Lindblad tycker att rekomendationerna är för strikta.

Enligt Elisabeth Lindblad, planchef i Esilstuna, så finns det gott om platser längst med Eskilstunaån och Mälaren som ligger tillräckligt högt för att bygga på trots närheten till vattnet. Men hon betonar ändå vikten av rapporterna och säger att de måste tas på allvar.

Det finns en stor efterfrågan om att bo just vid vattnet och förfrågningarna om nybyggen längs ån och Mälaren fortsätter att komma in säger Elisabeth Lindblad. Vid området mellan Västerleden och Eskilstunaån försöker man nu lösa problemen genom att höja marken uppåt en meter, för att kunna bygga där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista