Mariefred kan hamna under vatten

I Strängnäs kommun måste alla anställda nu förbereda sig för eventuella översvämningar. Det menar säkerhetschefen där, Arne Rutgersson. Han håller föreläsningar för kommunens personal om den hotande situationen, bland annat att stora delar av centrala Mariefred riskerar att hamna under vatten vid extremt kraftiga regnfall.

- Vi vet ju om att det om vattnet stiger ungefär en meter till en och en halv meter över nuvarande Mälarnivå så kommer den plats där vi står nu på att stå under vatten, säger Arne Rutgersson.

Nu menar Arne Rutgersson att man måste skaffa sig bättre kunskaper och rita kartor över vilka fastigheter som kan komma att drabbas för att vara bättre förberedda framöver.

Enligt forskarna kommer de kraftiga regnen betydligt oftare än tidigare. Det som tidigare räknades som 100-årsregn kommer nu snarare i 20-årsperioder. I somras kom ett sådant mycket kraftigt regn i Mariefred under Riddarspelen. Ansvaret för att förebygga så mycket som går mot översvämningar ligger enligt säkerhetschefen Arne Rutgersson mycket hos den enskilde fastighetsägaren.

Reporter Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".