Indrag på öppna platser på Vårnäs

Det öppna intaget på Vårnäs behandlingshem i Vingåker ska i framtiden vara stängt för missbrukare från Eskilstuna, föreslår Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna. De behöver spara pengar och därför föreslår man att man drar in sitt bidrag till Vårnäs öppna intag. Till det öppna intaget kan missbrukare söka hjälp direkt utan att gå via socialtjänsten i kommunen. Christina Hittrich är ordförande i Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende i Eskilstuna. Hon är kritisk till kommunens förslag.

Även Birgitta Hagdahl, chef för Vårdförbundet, som driver Vårnäs behandlingshem, tror att fler kommer att dröja med att söka hjälp för sitt missbruk om det öppna intaget stängs.

Anders Hagander, biträdande förvaltningschef, menar däremot att det öppna intaget är en ineffektiv vårdinsats. Människor söker sig dit anonymt och kommunen kan inte vara med och ge stöd när personen sedan ska tillbaka till sitt vanliga liv, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".