Varning efter missad hjärtinfarkt

En läkare i Södermanland varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, efter att han missat att en patient hade hjärtinfarkt.

Den 64-åriga kvinnan hade bröstsmärtor sedan tre dagar tillbaka när hon sökte vård på en vårdcentral och där hon träffade den nu varnade läkaren.

Efter undersökning skrev läkaren ut ett anti-inflammatoriskt läkemedel och lät henne åka hem. Där avled hon av hjärtinfarkt efter fem dagar.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd konstaterar att EKG visade på en tydlig hjärtinfarkt redan vid den första undersökningen och kvinnan borde ha skickats akut till sjukhus.

Läkaren skriver i sitt yttrande till ansvarsnämnden bland annat att kvinnan visat sig negativ när han föreslagit att hon skulle åka till akutmottagningen för hjärtobservation.

Kvinnans make skriver att någon misstanke om hjärtinfarkt aldrig framfördes. Om det gjorts skulle han och hustrun agerat helt annorlunda, hävdar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".