Tröga hyresgästförhandlingar

Det går ovanligt trögt i förhandlingarna inför nästa års hyror. Nu kräver hyresgästföreningen att hyresgästerna inte ska drabbas av ökade kostnader, om uppgörelserna mellan parterna om nya hyror blir försenade. Bakgrunden är att bostadsbolagen varit sena att kalla till förhandlingar och de preciserade hyreskraven har sedan försenats ytterligare.

Enligt Marcus Kjellin, förhandlare för hyresgästföreningen i Sörmland, så togs dom kommunala bostadsbolagen på sängen vid förhandlingarna förra året då hyresgästföreningen krävde att det inte skulle bli några hyreshöjningar alls i dom flesta fall.

Förhandlingarna är nu närmare en månad försenade, och än har enligt Marcus Kjellin bara cirka 70 av dom cirka 300 allmännyttiga bostadsbolagen i landet kommit in med sina hyreskrav, vilket enligt Marcus Kjellin är ovanligt sent.

I Sörmland har samtliga kommunala bostadsbolag där det normalt förhandlas på hösten nu sent redovisat sina hyreskrav, krav som enligt hyresgästföreningen ligger på mellan 3 och 3,5 procents höjning av hyrorna. Men enligt Marcus Kjellin så accepterar hyresgästföreningen inte några retroaktiva höjningar på grund av de försenade förhandlingarna.

Reporter Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".