Fler flyktingar behöver kommunplats

Integrationsverket vill att de Sörmländska kommunerna ska ta emot fler flyktingar även under nästa år. I dagsläget har verket avtal med kommunerna om att de ska ta emot 270 flyktingar från landets flyktingförläggningar under nästa år.

Men enligt Integrationsverkets prognos för nästa år behövs mer än dubbel så många platser. I år fick ovanligt många asylsökande uppehållstillstånd i Sverige år, vilket framförallt berodde på den tillfälliga och mer generösa utlänningslag som gällde fram till maj i år.

Flera kommuner i länet bland annat Eskilstuna, Flen och Strängnäs kom därför överens med Integrationsverket om att ta emot fler flyktingar än vad man förbundit sig att ta emot årligen.

Den tillfälliga utlänningslagen har upphört och fullt så många flyktingar kommer inte att få uppehållstillstånd i Sverige under nästa år enligt Integrationsverkets prognos men det blir ändå fler än vanligt.

Det beror dels på att det kommit fler asylsökande till Sverige under det här året och dels på att en större andel av de asylsökande kommer från länder som Somalia och Irak där förhållanden allmänt är så svåra att de flesta som kommer därifrån får uppehållstillstånd i Sverige.

Integrationsverket kommer inom kort gå ut med en fråga till länets kommuner för att få dem att ta emot fler flyktingar än vad de tidigare har avtalat med verket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".