Fängelse för grovt skattebrott

En 30-årig företagare Eskilstuna dömdes idag till två års fängelse för bokföringsbrott och grovt skattebrott. Mannen har enligt domstolen smitit undan skatt på över tre miljoner kronor.

30-åringen drev under åren 2001 och 2002 en byggfirma. Firman hade under den här tiden en omsättning på över 7 miljoner kronor men saknade helt bokföring. 30-åringen kunde på det här sättet smita undan skatt på över tre miljoner kronor. 

30-åringen uppgav under förhören att han genom hot och misshandel tvingades in i styrelsen för byggfirman av andra. Han menade att han själv inte hade något inflytande över företaget som egentligen drevs av de andra personerna.

Det trodde inte domstolen på eftersom det var 30-åringen som skötte kundkontakterna, anställde personal och skötte löneutbetalningar i företaget. Dessutom fanns inget som tydde på att han utsatts för någon form av hot menade domstolen.

30-åringen döms också för medhjälp till bokföringsbrott och grovt skattebrott i ett företag i annonsbranschen där han sambo satt i styrelsen. Under 2002 tog mannen ut två miljoner från annonsföretaget postgirokonto vilket motsvarade hela omsättningen i företaget som inte heller hade någon bokföring.

Utöver fängelsestraffet på två år får 30-åringen också ett näringsförbud som innebär att han inte får driva företag under fem års tid.

Reporter Per Hagström
per.hagstrom@sr.se