Lag ska motverka svartarbete

En ny lag från och med årskiftet innebär att frisörer- och restaurang-ägare måste fylla i varje dag vilka som jobbar och vilka tider. Detta för att förhindra svartarbete. Branschorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare är försiktigt positiva till den nya lagen.

Erika Rosander är presschef på SHR, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare. Hon tycker att förslaget kan vara bra om det gäller de mindre företagen. Om det blir fler än tjugo anställda kan det bli problem med att hålla reda på alla uppgifter om tider, säger Erika Rosander.  

Från och med årsskiftet måste alla frisörer och restaurangägare fylla i särskilda personalliggare varje dag. Och med restaurang menas även gatukök, caféer och cateringfirmor. Alla ställen där mat kan köpas eller hämtas. Med det nya systemet hoppas skatteverket få bukt med den svarta arbetskraften som man bedömer fortfarande är ett stort problem.

Skatteverket kommer att genomföra kontroller över hela landet under nästa år och om inte personalliggaren fyllts i ordentligt tas en avgift på 10 000 kronor ut.