Dubbeldäckarna tillbaks efter årsskiftet

Efter årsskiftet räknar SJ med att de kritiserade dubbeldäckade tågen ska vara tillbaka i trafik på Svealandsbanan, utan att krångla. Ändå sen premiären för snart två år sen har det varit stora problem med de nya tågen. Löftet från leverantören Alstom har varit att 15 tåg ska fungera problemfritt efter årskiftet. Mark Vadasz, presschef på SJ, säger att han räknar med att de håller det löftet. 

- Ja, vi utgår ifrån det. Och redan idag ser vi att det blir färre och färre problem med våra tåg, säger Mark Vadaz.

Problemen med SJ:s nya dubbeldäckartåg har varit många. Radio Sörmland har tidigare rapporterat om en försenad premiär, tekniska problem, dagliga förseningar och en intensiv debatt mellan arga pendlare och SJ:s ledning.

För precis ett år sen beslutade man att ta bort dubbeldäckarna helt och hållet från Svealandsbanan. Istället trafikerar tågen på mälarbanan och sträckan Linköping - Gävle. Men efter årsskiftet, då 15 felfria tåg ska finnas tillgängliga, räknar man alltså med att de är tillbaka på sträckan Stockholm-Eskilstuna - Arboga.

SJ:s vd Jan Forsberg har tidigare sagt att problemen med dubbeldäckartågen skulle vara borta under hösten. Det löftet blev sedan årskiftet. SJ:s presschef Mark Vadasz säger nu att problemet ska vara löst i början på nästa år.  

Reporter Anders Molin
anders.molin@sr.se