Hårda anklagelser i landstingsdebatt

Anklagelser om profillöshet och att driva fel politik haglade i debatten i landstingsfullmäktige på onsdagen, den första budgetdebatten i landstinget efter valet. Socialdemokraternas Jörgen Danielsson anklagade från talarstolen den så kallade regnbågsalliansen för att ha kidnappat socialdemokraternas politik, men trots det ställer han sig inte bakom alliansens budgetförslag, som han ansåg vara flummigt.

Fram till lunch var debatten mellan partierna väldigt osaklig i vad som faktiskt skiljer regnbågsalliansen förslag mot socialdemokraterna och vänsterpartiets.

Det var mest tal om omoral och profillöshet, och socialdemokraterna och vänsterpartiet markerade klart besvikelse mot de vänsterpartister, Marco Venegas och Ann Berglund som valt att istället samarbeta med de borgliga och miljöpartiet.

Gustav Wachtmeister, moderaterna menar att man med den nya budgeten också öppnar upp för att låta andra än landstinget bedriva primärvård, en klassisk högerfråga.

Att bedriva vårdcentraler på annat sätt än i offentlig regi är en fråga som vänsterpartiet brukar säga nej till, och Marco Venegas håller med om att det känns konstigt att gå moderaterna till mötes här. Men, säger Marco Venegas, i förhandlingar handlar det både om att ge och ta.