Bombattentatet uppe i hovrätten

På torsdagen inleddes rättegången i Göta hovrätt om attentatet mot en McDonaldsrestaurang i Nyköping, som skedde i början av året.

I tingsrätten dömdes en 19-årig man från Södertälje till 1,5 års fängelse för försök till grov mordbrand och en 18-åring från Västra Götaland dömdes för medhjälp till 14 månaders sluten ungdomsvård.

Tingsrätten slog fast att de hade gömt en brandbomb inne på en toalett på en McDonaldsrestaurangen i Nyköping i januari i år, och att deras avsikt var att bomben skulle explodera. Tingsrätten stödde sig bland annat på avlyssning av de åtalades mobiltelefoner.

Men brandbomben exploderade aldrig och det är det som är utgångspunkten i försvarets överklagande till Hovrätten. Enligt 18-åringens advokat Lars Schmidt så kunde polisutredningen inte bevisa att bomben kunde brisera överhuvudtaget, och därför bör de de frias, eller i vart fall få sänkt straff.

Men åklagaren Björn Danielsson hänvisar till de de avlyssnade mobilsamtalen som han menar visar att de misstänkta verkligen ville att det skulle bli en explosion.

Förhandlingarna sker även den här gången i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt, och alla besökare kommer att visiteras, eftersom polisen bedömer att det finns en viss hotbild mot rättegången.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se