Nyköping längst köer till äldreboenden

I Nyköpings kommun är köerna för en plats på äldreboende längst i länet. Nästan fyra gånger så många äldre står i kö i Nyköping jämfört med Eskilstuna kommun, trots att Eskilstuna har betydligt fler invånare.

Carl-Åke Andersson, ordförande för Äldre- och handikappnämnden i Nyköping, säger att köerna är oacceptabla, men att kommunen idag har för få platser i äldreboenden att erbjuda.

När länsstyrelse i oktober begärde in statistik från länets kommuner så visade det sig att i Nyköping hade omkring 30 äldre fått vänta längre än tre månader på en plats på äldreboende, som de enligt beslut av kommunen har rätt till och behöver.

Det kan jämföras med att bara sju äldre har fått stå så länge i kö i Eskilstuna kommun och bara fem i Katrineholm.

Länsstyrelsen har numera rätt att ansöka hos länsrätten om att domstolen ska döma ut straffavgifter för kommuner som dröjer för länge med att ordna fram platser på till exempel äldreboenden. Men hittills har länsstyrelsen inte ansökt om att straffavgifter ska dömas ut i något fall.

Carl-Åke Andersson säger att planering för att bygga nya äldreboenden pågår men han kan inte lova att köerna till äldreboendena i Nyköping kommer att kortas inom den närmaste framtiden.

Per Hagström
per.hagström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".