Sörmländska vänsterpartister uteslutna

Dom båda sörmländska vänsterpartisterna Marco Venegas och Ann Berglund uteslöts som väntat vid Vänsterpartiets  partistyrelsemöte på söndagen.

Styrelsen gick helt på det verkställande utskottets förslag, med motiveringen att dom båda som är aktiva inom landstingspolitiken i Sörmland allvarligt skadat Vänsterpartiet.

Detta genom att dom mot partilinjen själva valt att samarbeta med och skapa grund för en borgerlig majoritet i landstinget Sörmland.

Enligt partistyrelseledamoten Elina Linna, vänsterpartiets riksdagsledamot i Sörmland som själv inte deltog i beslutet var partistyrelsen enig i sitt beslut.

Kritiken mot Marco Venegas och Ann Berglund har varit hård sedan de gjorde klart att dom inte skulle stödja partilinjen att samarbeta med socialdemokraterna i landstinget. Istället ställde de båda sig bakom en moderatledd regnbågsallians med företrädare för de borgerliga partierna och miljöpartiet.

Kritiken var särskilt hård eftersom vänsterpartiet i Sörmland i valrörelsen lovade att det inte skulle bli någon upprepning av det samarbete som vänsterpartisten Ulrica Ernving inledde förra mandatperioden, som då lade grunden för att den dåvarande   regnbågsalliansen kunde bilda majoritet.

Marco Venegas har tidigare sagt att han kommer att överklaga partistyrelsens beslut om han blir utesluten. Det blir i så fall Vänsterpartiets högsta beslutande organ, Kongressen som får avgöra frågan.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".