Arbetstidsregler dyrt för landstinget

Från och med årsskiftet gäller ett nytt EU-direktiv som reglerar arbetstider för alla anställda. De nya reglerna innebär stora kostnader i den offentliga sektorn i Sörmland, visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland gjort. Bara i landstinget kommer de nya arbetstidsreglerna kosta tio miljoner extra varje år.

Sveriges Radio Sörmland granskar effekterna av det Eu-direktiv kring arbetstid som träder i kraft den 1 januari. Den nya lagen innebär stora förändringar inom offentlig sektor.

Eu:s arbetstidsdirektiv träder i kraft den 1 januari. De nya reglerna innebär bland annat rätten till minst 11 timmars vila varje dygn, max 48-timmarsvecka och att nattarbete inte får överstiga åtta timmar.

Jour kommer också att börja räknas som arbetstid, vilket innebär att det inte går att kombinera jouren med arbete före och efter. Reglerna gäller alla anställda, både inom privat och offentlig sektor.

Schemaomläggningar
Den offentliga sektorn står inför störst förändringar. Kommuner och landsting har arbetat intensivt under året med att lägga om scheman så att de stämmer med den nya lagen.

Men reglerna innebär också ökade kostnader och nyanställningar inom framförallt vård och omsorg. Detta är något som alla kommuner i Sörmland räknar med men ännu vet inte alla hur stora kostnaderna blir. I Eskilstuna räknar man med att kostnaden blir cirka 7 miljoner extra varje år. De pengarna går bland annat till ett tiotal nyanställningar inom vården.

10 miljoner extra årligen
Störst kostnader finns inom landstinget. Där avsatte man redan tidigare under året 10 miljoner kronor för att anpassa sig till de nya reglerna. Pengarna har använts till 21 nya tjänster inom bland annat ambulans, psykiatri och vårdenheter. Ingrid Mårselius är personaldirektör på landstinget. Hon räknar med att de 21 nya tjänsterna ska räcka.

- Som vi ser det idag hoppas vi att det var vad vi behövde tillsätta. Sen kan det finnas andra skäl till att man behöver rekrytera men dom här tjänsterna är kopplade direkt till den nya arbetstidslagen, säger landstingets personaldirektör Ingrid Mårselius.

Trots att de nya reglerna innebär en merkostnad på 10 miljoner varje år är landstinget positiv till den nya lagen som man tror kan förhindra att vårdpersonal överbelastas. Och även vårdfacket i Sörmland har ställt sig positiva till den nya lagen.

- Det är en skyddslag som har kommit till för att man måste värna om medarbetarnas arbetsförhållanden. Dels skydd för dom och även ett skydd för patienterna så att inte dom ska behöva personal som kanske har jobbat tre dygn i rad, säger Ingrid Mårselius.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".