EU-regler ger akut läkarbrist

En följd av de nya och EU-anpassade arbetstidsreglerna från årsskiftet kan bli akut brist på läkare inom radiologi vid de sörmländska sjukhusen. Det framgår av den granskning av arbetstidsreglerna som Sveriges Radio Sörmland gjort.

I och med den nya arbetstidslagen som träder i kraft den 1 januari blir landstinget tvunget att anställda mer personal. Och inom radiologi har man redan brist på läkare. Fem vakanta tjänster finns på länets sjukhus och med de nya reglerna är man i behov av ytterligare en anställd.

– Vi behöver ha radiologer på alla länets sjukhus. Så det har inte var så lätt att genom samverkan lösa det som vi trodde från början. Vi har för få radiologer och det är ett problem man har i hela landet, säger landstingets personaldirektör Ingrid Mårselius.

Radiologi är bland annat röntgenundersökningar, ultraljud och datortomografi. På Mälarsjukhuset är det idag en väntetid på upp till två månader för att undersöka hjärnan med datortomografi. Vårdgarantin säger att efter remiss ska vård erbjudas inom tre månader. Och efter beslut om behandling ska även den kunna ges inom tre månader.

Vårdgarantin hotad
Det finns en risk att vårdgarantin inte kan hållas inom radiologin med de nya arbetstidsreglerna. Därför letar man för fullt efter radiologer. Och dom få som finns konkurrerar man med andra landsting om.

– Hur slagkraftig är man, hur bra arbetsmiljö och vad har man för övrigt som är attraktivt. Det är en match vi lever med dagligen, säger Ingrid Mårselius.  

Inställda operationer
Om inte vårdgarantin kan hållas blir en naturlig följd att operationer måste ställas in. 

– Vi har ju vid några tillfällen fått avstå från operationer för att vi inte haft tillräckligt med folk och det är ju det sämsta scenariot att vi hamnar i sådana lägen. Men där är vi inte idag när det gäller radiologin. Vi hoppas att vi ska hitta en lösning trots allt, säger Ingrid Mårselius. 

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".