Sjuksköterskor kritiska till ny lag

Den nya arbetstidslagen som börjar gälla från årsskiftet gör att anställda får betydligt mindre att säga till om då det gäller förläggningen av den egna arbetstiden. Det har gjort att många särskilt inom vården är mycket kritiska.

Sveriges Radio Sörmland har i veckan tittat närmare på effekterna av den nya arbetstidslagen som börjar gälla från och med årsskiftet. Den nya lagen, som är tänkt att vara en skyddslag, tar bort mycket av vårdpersonalens frihet.

Lagen ska skydda anställda från att bränna ut sig genom till exempel max 48-timmarsvecka och minst 8 timmars vila varje dygn. Men den frihet som vårdpersonal haft tidigare att jobba många pass och samla ihop ledighet, försvinner med de nya reglerna.

- Bränner ut oss gör vi ändå. Det är lika stressigt under den tiden jag är här på jobbet. Och om jag vill lägga flera dagar ledigt för att kunna återhämta mig så kan jag inte längre göra det. Det blir fel verkan genom att man måste gå hit ett arbetspass mer än tidigare, säger sjuksköterskan Birgitta Stockenberg på Mälarsjukhuset.

Vårdförbundet positivt
På Vårdförbundet säger man att man är medveten om att alla inte gillar den nya lagen men man ställer sig ändå positiv till den eftersom man anser att en skyddslag är nödvändig för att på lång sikt skydda medlemmarnas hälsa.

- Ja, mindre frihet utifrån individen så tror jag att många kommer att få det delvis. Det är tänkt att man inte ska jobba ihjäl sig om jag utrycker det krasst. Man ska få en balans i livet, möjlighet till återhämtning och elva timmars dygnsvila. På lång sikt så ska man se det som ett skydd. Vi ser idag att man inte orka längre än till 58, 59 års ålder, säger Vårdförbundet Sörmlands ordförande Margot Bergman.

Margot Bergman är ordförande för vårdförbundet i Sörmland.

Ingen enkät
Vårdförbundet har inte undersökt vad medlemmarna tycker om den nya lagen men trots det har man ställt sig positivt till den.

- Lagen måste man förhålla sig till. Även om vi går ut med en enkät och får ett resultat där många säger att dom inte tycker att den är bra så kan vi ändå inte göra något åt lagen, säger Margot Bergman.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".