Ostlänkens sträckning diskuterades

Nyköpings kommuns ställningstagande där den planerade höghastighetsbanan Ostlänkens huvudspår går ute vid Skavsta flygplats, och där tågpendlarnas behov täcks genom en slinga in i stan, hade inte många anhängare vid det samrådmöte som Banverket anordnade i Nyköping igår kväll. Mötet, som drog runt 120 personer, handlade just om dragningen av järnvägen genom Nyköping.

Den banan som nu planeras ska motsvara behoven år 2030. Det var fyra olika alternativ till bansträckning som banverket presenterade igår, dels två alternativ där bara de tåg som ska stanna i Nyköping går igenom centralorten och där övrig snabbtrafik går över Skavsta.

Nyköping får då antingen ett stickspår eller en slinga från Skavsta för att möta pendlarnas behov. Nackdelar är bland annat längre restider för pendlarna, men kortare för snabbtågsresenärerna. Mindre buller i centrala Nyköping en fördel.

I de andra två alternativen går samtliga tåg genom Nyköping. Banan kan sen fortsätta via Skavsta eller så försörjs Skavsta med ett stickspår. Fördelar här är kortare restider för pendlarna men längre för snabbtågsresenärerna eftersom tågen måste sakta in genom Nyköping. Fler tåg genom Nyköping ger också mer muller.

Flera stationslägen i centrala Nyköping diskuterades också och enligt Tomas Köhler, projektledare för Ostlänken, säger att han inte ser det som en framkomlig väg att placera huvudstationen ute på Skavsta. Först år 2008 räknar Banverket med att det finns beslut på hur tågbanan ska gå genom Nyköping.

Per Thyrén
per@thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".