Få busschaufförer använder bilbälte

Bussförare är dåliga på att använda bilbälte, och nu kommer framkommer hård kritik mot det här. Det är NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, som har kollat bältesanvändningen när det gäller den långväga busstrafiken, och enligt NTF Sörmland finns bara ett ord som beskriver bältesanvändningen - uselt.

Enligt NTF är den låga användningen bland busschaufförer ett hot mot bussbolagens trovärdighet.  Enligt Lars Nordquist, verksamhetsansvarig, NTF Sörmland, rör det sig om systematiska brott.

NTF har genomfört mätningarna på flera orter på Swebus Express, och sämst var bältesanvändningen bland chaufförerna i Lund, där bara drygt 15 procent använde det. Enligt NTF finns det ingen anledning till att tro att det skulle se bättre ut i Sörmland, eller att förarna skulle ta på sig bältet när de kommer till just Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".