Färre ungdomar använder alkohol

Andelen ungdomar som har provat att dricka alkohol minskar i Sörmland. Det visar landstingets folkhälsoundersökning ”Liv Hälsa ung 2006”, där 10 000 sörmländska elever i grundskolan och gymnasiet har svarat på frågor om alkohol. Sveriges Radio Sörmland har träffar några sjundeklassare från Fröslundaskolan i Eskilstuna, för att höra hur de ser på alkohol och flera av dem är kritiska till att använda alkohol.

Från att cirka 90 procent av alla nionde-klassare i början av 1970-talet hade provat alkohol så är det nu färre än sex av tio sörmländska niondeklassare som uppger att dom druckit alkohol.

Trots att konsumtionen bland vuxna i Sverige idag är mycket hög så är trenden bland ungdomar både i grundskolan och i gymnasiet nedåtgående då det gäller att prova alkohol.

I flera sörmländska kommuner, bland annat i Eskilstuna minskar också andelen grundskoleelever som berusar sig regelbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".