Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga julklappspengar i Eskilstuna

Eskilstuna kommun är en av de kommuner i landet som inte ger barnfamiljer extra pengar inför jul till julklappar. En undersökning som programmet P4 Extra genomfört visar att det skiljer sig hur kommunerna gör runt om i landet. I vissa kommuner kan en flerbarnsfamilj få ett par tusen kronor utöver socialbidragsnormen till julklappar medan det att  andra kommuner, såsom Eskilstuna, inte ger en krona extra.

Kerstin Eriksson som är områdeschef på socialförvaltningen i Eskilstuna säger att förvaltningen följer de riktlinjer som finns i kommunen.

Socialtjänsten ska beakta barnens behov när de beslutar om bistånd och eftersom julklappar för många barn en viktig del av julen så har kommunen möjlighet att ge extra pengar för det här utöver den så kallade riksnormen.Men hur man gör i kommunerna variera på olika håll i landet.

26 av 170 kommuner som besvarade P4 Extra enkäten uppger att de ger extra pengar till jul. Men beloppen varierar stort. I Kinda kommun får en familj 200 kronor extra per barn till jul. I Vetlanda 300 kronor medan det att socialtjänsten i Pajala ger 500 kronor per barn.

I enkäten uppger 144 kommuner att de som regel inte ger några extra pengar till jul. Flera kommuner uppger att de slutat av besparingsskäl.  Andra anger rättviseskäl.

Elis Envall som är utredare på socialstyrelsen tycker det är problematiskt att kommunerna har så olika policy i frågan eftersom tanken är att socialtjänstlagen ska vara lika över hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".