SJ vill satsa miljarder på Mälardalen

SJ vill under tre år satsa 2,2 miljarder kronor på att bygga ut tågtrafiken i Mälardalen. Bland annat vill SJ göra om signalsystemet, göra fler och bättre växlar, så att tågen kan gå snabbare efter varandra, och satsa på dubbelspår på Svealandsbanan.

Förslagen presenterades vid en presskonferens med SJ:s vd Jan Forsberg idag, och är resultatet av ett samarbete mellan SJ, Banverket och Stockholms lokaltrafik, SL. Enligt SJ klarar inte de spår som finns idag de behov som finns. Svealandsbanan är gjord för entimmestrafik, men idag kör man var tjugonde minut när det är som tätast.

Under ett halvår har SJ tillsammans med Banverket och SL diskuterat hur man ska hitta lösningar för att få bort trängseln på spåren kring Stockholm och få tågen att komma och gå i tid. Nu är man alltså överens om vad som behövs göras något åt. Satsningar ska bland annat göras på signal- och växelsystem. Dessutom ska man förhindra att pendeltågstrafik kolliderar med fjärrtågstrafiken.

På Svealandsbanan handlar det framförallt om att att bygga mötesspår på vissa sträckor.  2,2 miljarder beräknas alltså allting kosta. I slutändan är det upp till regering och riksdag att bestämma om satsningarna behövs.

Anders Molin
anders.molin@sr.se