Mixade avtal ger elkunden valmöjlighet

Flera energibolag har den senaste tiden kommit med nya typer av erbjudandet för sina elkunder. Lokala bolag som Telge energi och Eskilstuna Energi och Miljö är ett par av de bolag som sedan i höstas erbjuder en kombination av fasta och rörliga elpriser - kallade villamix eller elkombi.

Och den här nya valmöjligheten är något som Konsumenterverkets enerigexpert Gösta Bladh välkomnar.  I Eskilstuna har man drivit kampanj under hösten om det man just kallat det bästa från två världar. Och många nyfikna har hört av sig.

Även om ett par hundra kunder i Eskilstuna valt kombinationen fast-rörligt så är det ändå fler som väljer fasta avtal.

Och det är också det råd som konsumentverket expert Gösta Bladh ger, för även om undersökningar visar att precis som när det gäller räntan så är ett rörligt avtal sannolikt det som kunden vinner mest på i längden.

Men då gäller det att både våga och kunna ta risker och det är därför inte energiexpertens första rekommendation. 50 procent av de svenska elkunderna har idag inte tecknat något avtal alls.

De flesta bor i lägenhet och gör av med så litet el att vitsen med att byta är ganska marginell. Men för den som bor i villa kan det finnas anledning att se över sina avtal.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se