Ingen lodjursjakt i Sörmland

Naturvårdsverket går med på ökad jakt på lodjur och det trots att målet för hur många lodjur det ska få finnas i Sverige ännu inte uppnåtts. Nästa år får 75 djur skjutas mot 51 djur i år. Men i Sörmland har jägareförbundet fått nej till sin ansökan om att få skjuta två lodjur och Alf Lettesjö, jaktvårdskonsulent är besviken.

Enligt Alf Lettesjö så ökar lodjursstammen i Sörmland så pass att det skulle motivera jakt även här. De senaste tre åren har det fötts lodjursungar i bland annat Mälarmården. I fjol är det känt att tre lodjurshonor i kom fram med föryngringar i Sörmland, och enligt Alf Lettesjö talar allt för att det var minst lika många i år.

Totalt tror Alf Lettesjö nu att det finns fem familjegrupper - alltså honor med ungar i Sörmland och dessutom ett antal kringströvande handjur.

Han tror att jägarna kommer att bli besvikna över att inga lodjur får skjutas här, men han tror inte att det kommer att resultera i tjuvjakt:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".