Dåliga villkor för rakettillverkare

Mycket smäll för lite pengar är det som många fyrverkerientusiaster är ute efter så här till nyår. Men de som får betala det verkliga priset för vårt nyårsfirande är de kinesiska arbetare som tillverkar merparten av de fyrverkeripjäser som säljs i Sverige. Säkerheten på de kinesiska fabrikerna är många gånger dålig.

De senaste 20 åren har tusentals kineser dött i arbetplatsolyckor där. Det skriver tidningen Råd och Rön i sitt senaste nummer.

I ett hörn i butiken Görans sportfiske i Eskilstuna står en TV-skärm som visar fyrverkerier. Ägaren Göran Hedqvist är nämligen fyrverkerihandlare så här års när det inte är fiskesäsong. Precis som hos många andra handlare i Sverige så är fyrverkeripjäserna som säljs här gjorda i Kina. De är billigast säger Göran Hedqvist.

I det senaste numret av tidningen Råd och Rön finns ett reportage från en kinesisk fyrverkerifabrik. Där kan man läsa att de anställda, i första hand kvinnor, arbetar 16 timmar om dagen. Arbetet med de brandfarliga och giftiga kemikalierna görs för hand utan handskar eller skyddsmasker.

Brandskyddet består av vattenfyllda plastpåsar som hänger i taket. Där kan man också läsa att nära 10 000 kineser dött i olyckor på fyrverkerifabriker det senaste 20 åren, enligt officiell kinesisk statistik.

Det svenska företaget Svea Fireworks importerar fyrverkerier från Kina och levererar till bland annat Görans sportfiske. Enligt Ronny Holmqvist, försäljningsansvarig på Svea Fireworks, så gör företaget inga kontroller av arbetsmiljön på de Kinesiska fabrikerna som ofta ligger utspridda på olika delar av den kinesiska landsbygden. Företaget ställer inte heller några särskilda krav vad gäller säkerheten och arbetsmiljön för de kinesiska arbetarna.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se