Ingen storsatsning på Kjula flygplats

Det ser inte ut att bli någon utbyggnad av Kjula flygplats i Eskilstuna i samband med att kommunen bygger ut logistikverksamheten i Kjula. Det framgår av ett förslag till kommunstyrelsen.

Eskilstuna kommun vill satsa på ett logistikcentrum i Kjula, med bland annat flera varulager och utnyttja E20 och järnvägen. Tanken har i samband med det också varit att bygga ut flygplatsen för fraktflyg, men det blir för dyrt anser kommunen.

- Vår flygplats går idag med ett underskott med cirka sju miljoner, så att transportflyg är nog svårt att få lönsamt. Kommunens pengar behövs för många andra saker, så flyget bedöms kunna få vara i nuvarande skick, säger Jan Rundgren som är biträdande kommundirektör i Eskilstuna kommun.

Eskilstuna kommun vill bygga ut järnväg och motorväg, oberoende av huruvida försvarsmakten kommer att lägga sitt centrallager vid Kjula flygplats, även om Eskilstuna kommun vill att Försvarets centrallager läggs vid Kjula flygplats.

Försvarets krav är ett lager på 60 000 kvadratmeter med anslutning till järnväg, motorväg och flyg. Satsningen på flygplatsen skulle kosta mellan 165 till 185 miljoner kronor, vilket kommunen anser är för dyrt.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se