Pengar satsas på fritidsområde i Gnesta

Många föreningar med olika verksamheter som trängs på en liten yta är som gjort för att skapa konflikter. Strax utanför Gnesta centralort ligger Lötbodalskogen, ett rekreationsområde där ett tiotal olika föreningar från motorklubb till brukshundsklubb och ridsällskap håller till. För att minska källorna till bråk ska området nu rustas upp, och aktiviteterna till viss del schemaläggas berättar Mikael Karlsson som är fritidschef i Gnesta.

- Tanken är att dessa olika verksamheter nu ska samordnas med varandra, så att de får en större acceptans för varandra, så att man ej blir osams med varandra, säger Michael Karlsson.

Det är en klar kall dag då Mikael Karlsson visar oss runt på Lötbodal, stigar och ridleder är urbuskade och högarna av flisat trä växer sig höga här och var i skogen. Står man uppe vid brukshundsklubben så ser man ner till motorkrossbanan och tätt intill går ridlederna, man kan förstå att irritation kan uppstå.

Totalt kommer det fyråriga projektet att kosta runt en miljon kronor- hälften räknat i pengar och den andra hälften i arbetstid från föreningarna.

Meningen är inte bara att föreningarna ska kunna samsas om det 250 hektar stora området utan också att det ska bli mer tillgängligt för alla som vill hit - nya skyltar och tillviss del även handikappanpassade stigar.

Enligt Mikael Karlsson är projektet inte bara är omskrivet i Sverige utan även i Kanada.

- Jag tror man tittat på den här mixen av olika föreningar, att man kan få det att lyckas, säger Michael Karlsson.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".