Alltmer fryst snabbmat på matborden

Vi äter alltmer fryst färdigmat istället för hemlagad mat. Det är något som märks tydligt i frysdiskarna i mataffärerna. 2006 la svenskarna 12 miljarder kronor mer än 2005 på mat, enligt Statistiska Centralbyrån. Och färdigmaten är en vinnare på marknaden.

Tommy Svensson är livsmedelhandlare på Kronhallen i Nyköping och har märkt av ökningen av snabbmat som tar allt större del av frysdiskarna i anspråk.

Enligt Åke Bruce som är läkare och professor i näringslära på Livsmedelsverket så är den största hälsorisken med snabbmaten att den kan innehålla mycket salt vilket ökar risken för högt blodtryck.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".