Sahlin hetaste kandidaten i länet

Mona Sahlin är den hetaste kvinnliga kandidaten bland socialdemokraterna i Sörmland i valet till ny partiledare. Det säger distriktsordförande, Hans Ekström.

Sedan både Margot Wallström och Karin Jämtin legat i topp, men sagt nej, så vill socialdemokraterna i Sörmland ha Mona Sahlin som partiledare.

En undersökning som ekot har gjort visar också att flera socialdemokratiska distriktsordföranden i landet vill ha Sahlin som partiledare efter Göran Persson.

Högst upp på de sörmländska socialdemokraterna lista låg tidigare både Margot Wallström och Karin Jämtin, men efter det att de båda har sagt nej så är det alltså Mona Sahlin som gäller.

”Dags för en kvinna”
Enligt Hans Ekström så är Mona Sahlin en utmärkt kommunikatör något han ser som oumbärligt för en ny partiledare. Ekström har tidigare sagt att han gärna ser en kvinna på posten som ny partiledare för socialdemokraterna.

- Det är dags för en kvinna efter över 100 år med män, sa Ekström hösten 2006. 

Däremot stänger han inte dörren helt för en en man som ny partiledare, men säger att det skulle krävas synnerliga skäl att välja en man. Skulle det vara aktuellt är det då före detta justitieministern Tomas Bodström som är aktuell.  

Redan i nästa vecka räknar Ekström med att valberedningen för partiet centralt ska lämna ett förslag på vem de förordar som ny partiledare.

Först den 26 januari är det dags för socialdemokraterna i Sörmland att fatta sitt definitiva beslut om vem de helst ser som ny partiledare för det socialdemokratiska partiet.

Magnus Johansson
Magnus.q.johansson@sr.se