Stort intresse för nystartsjobb

Många sörmländska arbetsgivare har i dagarna hört av sig till arbetsförmedlingen med frågor om de så kallade nystartsjobben, som infördes vid årsskiftet.

Men hittills har bara tre nystartsjobbare anställts i länet, enligt arbetsförmedlingen.

En av dem har fått jobb på Andor Automation i Nyköping, som ägs av Dan Trygg. Han nappade på erbjudandet att anställa en långtidsarbetslös person, mot att under en tid slippa arbetsgivaravgiften.

Nystartsjobb kan den få som varit borta från arbetslivet under en lång tid. Det är ett slags anställningsstöd till arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa.

Huvudregeln är att arbetsgivaren slipper betala arbetsgivaravgift för nystartsjobbaren under så många år som han eller hon gått utan arbete. Men tiden kan variera något beroende på hur gammal den anställde är.

Regeringen har från i år dragit ner på de arbetsmarknadspolitiska programmen och satsar istället på Nystartsjobben.

Dan Trygg på Andor Automation tycker att Nystartsjobben är bra, men menar att de inte kan ersätta arbetspraktiken, som nu försvinner. Många behöver först gå en praktik med ersättning från arbetsförmedlingen innan de kan bli aktuella för en anställning, i form av ett nystartsjobb, menar han.

Per Hagström
per.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".