Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryanair kritiseras av minister

Det irländska flygbolaget Ryanair, med sin bas i norden på Skavsta flygplats i Nyköping, får hård kritik av den brittiska regeringen. Det är den brittiske miljöministern Ian Pearson som anklagar Ryanair för en ovilja att göra något åt flygets utsläpp av den klimatpåverkande gasen koldioxid.

Pearson säger i brittisk media att när det gäller klimatförändringarna så företräder Ryanair inte bara en oacceptabel sida hos kapitalismen, utan också en oansvarig sida. Ian Pearson anklagar också Ryanairs vd för att visa stolthet över sin vägran att inse att klimatförändringarna innebär ett reellt problem.

Ian Pearson menar vidare att alla nu måste dra sitt strå till stacken för att minska utsläppen av miljöpåverkande gaser.

Ryanair har tidigare motsatt sig EU:s planer på att införliva flyget i handeln med utsläppsrätter, som är tänkt att gälla för allt flyg inom EU från år 2011 för att året därpå gälla även allt internationellt flyg till och från EU.

Tanken är att flygbolagen får utsläppsrätter motsvarande trafiken idag, och vid en ökning måste bolagen köpa utsläppsrätter från bolag som minskat sina koldoxidutsläpp, något som Ryanair alltså vänder sig emot.

Den brittiske miljöministern Ian Pearson säger med anledning av detta att när det gäller klimatförändringarna så företräder Ryanair inte bara en oacceptabel sida hos kapitalismen, utan också en oansvarig sida och att Ryanairs vd Michael O’Leary visar stolthet över sin vägran att inse att klimatförändringarna faktisk är ett reelt problem idag.

Ryanairs vd Michael O’leary hävdar å sin sida att det är bättre att lägga resurserna på att minska utsläppen från vägtransporterna och fossileldade kraftverk som tillsammans står för mer än hälften av koldioxidutsläppen. Han hävdar också att Ryanair idag är Europas grönaste flygbolag.

Inom den brittiska miljörörelsen förs idag diskussioner om hur flygets klimatpåverkan kan minskas och krav har förts fram på att stoppa flygplatsers möjlighet att växa och ta emot fler flygplan.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".