Svårare för flyktingar att få jobb

Många av de utbildningar och praktik för arbetssökande flyktingar och invandrare skärs nu ner eller tas bort helt. Det gör det ännu svårare för flyktingar och invandrare att få jobb. Det menar Oskar Söderberg, arbetsförmedlare i Mångfaldsgruppen på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

- Många måste nu på egen hand försöka komma in på arbetsmarknaden, vilket är svårt eftersom man saknar de kontakter infödda svenskar har. Så jag tror att det kommer att bli väldigt mycket svårare för många att komma in på arbetsmarknaden, säger Oskar Söderberg.

I mångfaldsgruppen på arbetsförmedlingen i Eskilstuna får cirka 700 flyktingar och invandrare hjälp med att söka jobb. De kommer framför allt från Irak, Iran och Somalia. En del av dem har genom arbetsförmedlingen fått praktik och utbildning för att lättare kunna få ett jobb. Men de platserna skärs nu ner kraftigt och vissa tas bort helt.

Sanna Hussin är kurd från Irak och en av dem som söker jobb genom mångfaldsgruppen. Hon kom till Sverige som anhörig för 14 år sen och har sökt jobb i flera år, utan resultat. Nu går hon en intensivutbildning i svenska genom arbetsförmedlingen och det är det hon tror krävs, att bli bättre på svenska.

På arbetsförmedlingen hoppas man att de så kallade nystartsjobben, där arbetsgivare slipper att betala arbetsgivaravgift om de anställer en långtidsarbetslös, ska kunna ge jobb till en del. Men för dem som inte har någon utbildning och arbetslivserfarenhet tror Oskar Söderberg att det blir svårt att få de jobben.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".